Керамидите и тяхната роля в защитата на нашата кожа

Керамидите и тяхната роля в защитата на нашата кожа
5 февруари 2024

Какво представляват керамидите и защо са толкова важни за нашата кожа

 

Кратко ръководство за керамидите и тяхната роля за целостта на бариерата

 

Керамидите са липидни вещества , следователно мастни, които запълват междуклетъчните пространства между клетките на роговия слой.

Роговият слой е най-повърхностната част от нашата кожа, изложена на външната среда и има защитна функция. Има структура на " тухлена стена ", в която тухлите са кореоцитите, кератинизирани мъртви клетки, държани заедно от "цимента", представен от мембранните липиди. 

Функцията на липидите е да защитават кожата от външни атаки и да избягват трансепидермалната загуба на вода ( TEWL - Trans Epidermal Water Loss)

За съжаление, поредица от фактори водят до намаляване на съдържанието на керамид в нашата кожа, което води до увреждане на кожната бариера:

  • възраст : когато кожата е млада, тя произвежда голямо количество керамиди, които намаляват с възрастта
  • вредни външни агенти като UV лъчи, повърхностноактивни вещества, органични разтворители, студ и вятър
  • патологии като псориазис или дерматит

Намаляването на съдържанието на керамид прави кожата по-малко плътна и следователно по-уязвима на външни атаки и по-малко ефективна в противодействието на дехидратацията. Кожата ще бъде по-суха, дехидратирана, зачервена и крехка. 

 

Керамиди в козметичните продукти

Керамидите се влагат в козметични формули като серуми, кремове и продукти за околоочния контур. Обикновено тези продукти са подходящи за възстановяване на кожната бариера , против стареене или против дехидратация . Всъщност научните изследвания показват, че Керамидите, включени в продуктите за грижа за кожата, могат да заменят тези, изгубени от кожата, и следователно да подсилят бариерата. 

Керамидите, използвани в козметичните продукти, могат да имат животински, растителен (фитоцерамиди) или синтетичен произход. Но не само това: често намираме във формулите някои съставки, които действат като прекурсори в синтеза на нови керамиди, като линолова киселина или млечна киселина.

Ръководство как да обзаведете малък център за красота

Обзавеждането на козметичен център е от съществено значение за създаването на привлекателна, комфортна и естетически издържана среда за клиентите. Внимателният избор на мебели може да повлияе положително на клиентското изживяване, да подобри усещането за качеството на услугите и да повиши лоялността на клиентите.

прочети още

3-те процедури без игли за прекрасна кожа

Стремежът към младежко излъчване и сияйна кожа на лицето без прибягване до инвазивни процедури винаги е бил приоритет в света на красотата и грижата за кожата. Днес има изключително иновативни лечения без игли, които обещават да ви осигурят по-ярка и равномерна кожа без необходимост от операция. Нека открием три от тези революционни лечения.

прочети още

Физическо и химическо ексфолиране: разлики и продукти за използване

Физическо и химическо ексфолиране: разлики и продукти за използване Разликите между различните видове ексфолиация, тяхното действие и ползите от тях. Какво е ексфолиация и какви са ползите

прочети още