Физическо и химическо ексфолиране: разлики и продукти за използване

Физическо и химическо ексфолиране: разлики и продукти за използване
7 февруари 2024

Физическо и химическо ексфолиране: разлики и продукти за използване

Разликите между различните видове ексфолиация, тяхното действие и ползите от тях.

Какво е ексфолиация и какви са ползите

Ексфолирането е процес, който позволява елиминирането на мъртвите клетки от роговия слой, който е най-външният слой на кожата. Всъщност клетките имат жизнен цикъл от приблизително 28 дни, раждат се в най-дълбоките слоеве на кожата и мигрират към най-външния слой, където стават плоски клетки без ядро ​​и кератинизирани: корнеоцитите .

Поради това кожата е обект на непрекъснато обновяване с процес, наречен клетъчен оборот , при който „зрелите“ и сега мъртвите клетки падат, за да направят място за нови и млади клетки.

С напредване на възрастта и вече след 25-годишна възраст този процес се забавя, което води до натрупване на мъртви кератинизирани клетки върху епидермиса. Кожата е по-дебела, матова, с петна, неравна и не е много възприемчива към лечения.

Възможно е да се намеси с ексфолиация, елиминиране на мъртвите клетки от повърхностния слой и "форсиране" на клетъчния обмен . С постоянно ексфолиране можем да получим редица предимства :

 • намерете отново яркост
 • обновяване на кожата
 • премахване на петна
 • почистете старателно
 • подобряване на усвояването на активи. 

Различните видове ексфолиация

Ексфолирането може да бъде основно два вида: физическо и химично.

 • Физическата ексфолиация , като ексфолианти и скрабове, се получава благодарение на формули, съдържащи повече или по-малко големи частици, които имат механично действие върху повърхността на кожата и премахват мъртвите клетки чрез триене. Механичното ексфолиране може да се извърши и с ръкавици или четки, като се уверите, че не са прекалено абразивни.
 • Химическата ексфолиация или пилинг е по-дълбока и се извършва без механично триене, а благодарение на използването на киселини. Тези вещества причиняват "увреждане" на епидермиса, подтиквайки го към самообновяване. Чрез химическо ексфолиране е възможно да се въздейства върху акне и белези от акне,  бръчки , фотостареене , петна,  мелазма  и проблеми с пигментацията .

Плодови киселини и химически пилинг

Така наречените плодови киселини , използвани за химически пилинг, носят името си от факта, че повечето от тях се съдържат в големи количества в някои плодове (винена киселина от грозде, ябълчна от ябълки, лимонена от цитрусови плодове, бадемова от бадеми…). Плодовите киселини се диференцират на алфа и бета хидрокси киселини, в зависимост от малки промени в молекулната структура.

Алфа-хидрокси киселини

Сред най-използваните алфа хидрокси киселини в козметичната област са гликоловата, млечната и бадемовата киселина. Гликоловата киселина , извлечена от тръстикова захар, е най-използвана и се избира за кожа без особени кожни проблеми, като е най-ефективна, но и най-агресивна. Млечната киселина , извлечена от ферментирало мляко, има силни хидратиращи свойства, което я прави подходяща за суха и дехидратирана кожа. Бадемовата киселина , която има по-меко и по-повърхностно действие, е най-деликатната, която може да се използва и при чувствителна и лесно раздразнима кожа. Това е киселина, която може да се използва през всички сезони, тъй като не е фотосенсибилизираща.

Основното действие на алфа-хидрокси киселините е разрушаването на епидермалните връзки между корнеоцитите, благодарение на кератолитичното действие: корнеоцитите са свързани чрез връзки, наречени корнеодезмозоми, протеинови мостове, които, ако бъдат „срязани“, позволяват десквамация на роговия слой. . Процесът на ексфолиране изпраща сигнали до базалните клетки за стимулиране на клетъчното обновяване.

Основните свойства на алфа-хидрокси киселините са:

 • Ексфолиация и десквамация благодарение на разрушаването на връзките между корнеоцитите;
 • Клетъчна пролиферация и стимулиране на обмяната ;
 • Действие против петна ;
 • Действие против стареене и бръчки ;
 • Изглаждане и озаряване ;
 • Стимулиране на синтеза на колаген ;

Бета-хидрокси киселини

Сред бета хидрокси киселините най-използваната е салициловата киселина , която се извлича от някои растения, включително върбова кора, от която носи името си. Салициловата киселина, за разлика от алфа-хидрокси киселините, е мастноразтворима и е най-подходяща за лечение на акне и комедони , като действа директно върху себума и мастните жлези. В допълнение към ексфолиращото действие, благодарение на своята липофилност, той контролира производството на себум и премахва себумните и кератиновите тапи от порите, освобождавайки запушените.

Ексфолиращото действие на салициловата киселина се осъществява благодарение на два феномена:

 • Отстраняване на междуклетъчните липиди , обграждащи корнеоцитите, което води до отделяне и ексфолиация.
 •  Дезмолитично действие: ексфолиращото действие на салициловата киселина се осъществява благодарение на способността да разрушава десмозомите .

Свойствата на бета-хидрокси киселините са:

 • Ексфолиация и десквамация;
 • Клетъчна пролиферация и стимулиране на обмяната ;
 • Против акне , регулатор на себума;
 • Освобождаване от запушени пори ( комедолитично действие );
 • Действие против стареене и бръчки ;
 • Повишена хидратация ;
 • Действие против петна ;
 • Противовъзпалително действие ;
 • Осветяващо действие

Полихидрокси киселини

Има друг клас киселини, обикновено избрани за чувствителна кожа или за избягване на дразнене: полихидрокси киселини , като глюконолактон или лактобионова киселина . Тези молекули са по-големи от предишните и поради това не проникват дълбоко в кожата и имат по-бавно, по-леко и по-деликатно действие в сравнение с алфа и бета-хидрокси киселините. Деликатното им действие ги прави подходящи и за най-чувствителната кожа, както и за кожа, склонна към дерматити и розацея. Полихидрокси киселините също се отличават със силни хидратиращи и овлажняващи свойства, тъй като имат способността да свързват вода, което ги прави подходящи за зряла кожа, тъй като укрепват кожната бариера.

Свойствата на полихидрокси киселините са:

 • Леко и деликатно ексфолиране ;
 • Хидратация ;
 • Антиоксидантно действие ;
 • Действие против стареене ;
 • Изсветляващо и озаряващо действие ;
 • Действие против петна ;
 • Действие против акне ;

Процентното съдържание на киселини в пилингите

Ефектът от пилинг лечението се влияе от:

 • концентрация на киселина
 • рН на формулировката 
 • състав на формулировката ,
 • времена на приложение

Тези променливи се променят в зависимост от несъвършенството, което трябва да се отстрани, и от типа кожа, която трябва да се третира.

Концентрациите на киселини в продуктите за домашна и продължителна употреба достигат максимум 10%, докато в козметичните центрове терапиите могат да достигнат концентрация от 20-30%. Само експертен и квалифициран персонал като естетични лекари или дерматолози може да достигне до 70% киселини във формулата с много ниско pH (pH <2). Всъщност увеличаването на количеството киселини понижава pH на формулата и увеличава кератолитичното, ексфолиращо и корозивно действие, което става по-дълбоко и по-бързо. Всъщност такива високи проценти киселини, ако се използват неправилно, могат да доведат до сериозни щети и изгаряния.

Предпазни мерки и противопоказания

След ексфолиращи процедури или процедури за красота, особено с киселини, е от съществено значение да се приложи много високо ниво на слънцезащита , като флуида Естествено и минерално слънцесъс spf 50+. Като цяло най-доброто решение е напълно да избягвате излагането на слънце или евентуално да се предпазите с максимална защита. Всъщност кожата, подложена на пилинг, е по-податлива и реагира на външни агенти.

Ръководство как да обзаведете малък център за красота

Обзавеждането на козметичен център е от съществено значение за създаването на привлекателна, комфортна и естетически издържана среда за клиентите. Внимателният избор на мебели може да повлияе положително на клиентското изживяване, да подобри усещането за качеството на услугите и да повиши лоялността на клиентите.

прочети още

3-те процедури без игли за прекрасна кожа

Стремежът към младежко излъчване и сияйна кожа на лицето без прибягване до инвазивни процедури винаги е бил приоритет в света на красотата и грижата за кожата. Днес има изключително иновативни лечения без игли, които обещават да ви осигурят по-ярка и равномерна кожа без необходимост от операция. Нека открием три от тези революционни лечения.

прочети още

Керамидите и тяхната роля в защитата на нашата кожа

Какво представляват керамидите и защо са толкова важни за нашата кожа Кратко ръководство за керамидите и тяхната роля за целостта на бариерата Керамидите са липидни вещества , следователно мастни, които запълват междуклетъчните пространства между клетките на роговия слой.

прочети още